Doorrijden na een ongeluk Artikel in Hofweekblad augustus 2023

Kluijt Letselschade zit aan de Goorsestraat 16 in Hengevelde. Mede-eigenaar Otto Kluijt is al sinds 1994 letselschade expert. Zijn jarenlange kennis en ervaring op letselschadegebied maken van hem een doorgewinterde vakspecialist. Bij Kluijt Letselschade is Otto de register expert en voornamelijk buiten kantoor op klantbezoek. Chantal Pot is letselschadebehandelaar en samen met collega’s Annemarie, Ina en Kim bestieren zij de binnendienst.

‘Wees hoffelijk, blijf kalm, word vooral niet boos.’

De ontwerpers van het Europees Schadeformulier posteerden meer dan 50 jaar geleden deze oproep op dit document, wetende dat maar weinig voor nodig is om woede te ontketenen door een flinke kras in de lak, of erger: een kneuzing, ernstig letsel, of zelfs de dood. En dan is er ook nog het fenomeen van doorrijden na een ongeval.

Doorrijden na een ongeluk, waarom doen mensen dat?

“Stel, jij veroorzaakt een ongeluk”, legt Otto uit. “Je ziet net die fietser in de dode hoek over het hoofd. Wat doe je? Stoppen of doorrijden? Het ‘verlaten plaats ongeval’ is strafbaar, maar sommige mensen zijn verlamd van schrik, rijden door en hopen zo uit de problemen te blijven, maar vaak maak je het daarmee alleen maar erger.” Volgens het Waarborgfonds komt het gemiddeld drie keer per dag voor dat iemand doorrijdt na een ongeluk waarbij iemand (licht)gewond is geraakt. Is er alleen schade dan gebeurt het zelfs zo’n 120 keer per dag. Die cijfers vertonen de laatste jaren helaas een stijgende lijn.

Niet elke doorrijder is een harteloze verkeershufter
Wie iemand per ongeluk aanrijdt, kan vechten, vluchten of bevriezen. De vechter gaat de confrontatie aan en helpt het slachtoffer. Iemand die bevriest, verkeert in shock en kan niets meer. De vluchter kent twee soorten: één die in een impuls handelt en één die een weloverwogen keuze maakt. Vaak omdat ze iets te verbergen hebben, bijvoorbeeld omdat ze onder invloed waren of veel te hard reden. In het kader van lijfsbehoud lijkt dit een efficiënte tactiek. Maar niet elke doorrijder is een harteloze verkeershufter. Soms kun je gewoon niet meer rationeel nadenken, maar de meeste mensen geven zichzelf later alsnog aan. Eenmaal thuis, komt het besef wel dat doorrijden fout was.

Slachtoffer van reacties uit ons brein

Artikel 7 van de Wegenverkeerswet (WVW) verbiedt het doorrijden na een aanrijding waarbij iemand overlijdt of letsel of schade heeft opgelopen. Als iemand zich binnen 12 uur alsnog vrijwillig aangeeft, vervalt de strafbaarheid, tenzij je iemand hebt achtergelaten die acute medische hulp nodig had. Het deel van de mensen dat bewust doorrijdt, kan gevoelig zijn voor hoge straffen. Maar de straf op doorrijden is minstens even hoog als rijden onder invloed, dus daar schiet je weinig mee op. Voor mensen die in shock doorrijden, hebben pakkans, straffen en campagnes weinig nut. Hier voorziet de wet al in door de 12 uur ‘bedenktijd’ te hanteren. Dat we als doorrijder slachtoffer zijn van de reacties uit ons brein mag nooit een excuus zijn. Doorrijden is in alle gevallen af te keuren!

Wat wel doen, wat niet doen?
“Wees hoffelijk, blijf kalm en word niet boos”, adviseert Otto. “Kom even tot rust en vul dan kalm en overwogen het schadeformulier in en maak foto’s. Vraag of je gegevens kan krijgen van de ander of noteer in ieder geval de betrokken kentekens. En ga naar de huisarts, ook als je geen klachten hebt. Ga niet in discussie.  De veroorzaker van het ongeval is verplicht de schade bij zijn verzekeraar te melden en die neemt weer contact met jou op. Ga zeker niet onderhandelen of toezeggingen doen aan de verzekeraar van de ander.”

Wat kan Kluijt letselschade hierin betekenen?
“Laat je vertegenwoordigen door een deskundige zoals een NIVRE-expert letselschade. Je noteert de naam van de verzekeringsmaatschappij, de dossierbehandelaar en het kenmerk van hun dossier en zeg dat je een letselschadedeskundige in de arm gaat nemen. Vanaf daar nemen wij het over”, aldus Otto. Kluijt Letselschade zal je op deskundige wijze met raad en daad bijstaan.

Meer informatie en vacature

Benieuwd of Kluijt Letselschade iets voor jou kan betekenen? Bel dan 085-4845800 en maak een afspraak. Het eerste gesprek/bezoek is altijd gratis ongeacht waar je woont in Nederland. Benieuwd of jíj iets kan betekenen voor Kluijt Letselschade? Ga dan naar www.kluijt.com en bekijk de vacature Letselschadebehandelaar onder het kopje ‘over ons’. Fulltime, parttime, alles is mogelijk. Kluijt Letselschade, Goorsestraat 16 in Hengevelde, e-mail info@kluijt.com of bel 0547- 085-4845800. Kluijt Letselschade draagt het keurmerk NIVRE (Nederlands Instituut Van Register Experts), Bronvermelding: Hofweekblad